KATTENS MILJØ

For kattens trivsel er miljøet av stor betydning. Katter må ha tilgang til klatre muligheter!

Kraftige klattrestokker gir innekatten muliget for å strekke seg, kvesse klør og klattre.
En katt er ett aktivt dyr med stor muskelmasse. Den må få bruke kroppen sin om den skal trives. Muskler må holdes i form.

Om katten bare kan bevege seg på ett lite glatt gulv, møbler og annet vanlig inventar i en liten leilighet får den ikke sitt behov for mosjon og stimuli oppfylt. Spesielt gjelder dette unge dyr.

 For katter er det like naturlig å klatre opp i høyden som å gå på flatt gulv. De har muskler de ikke får brukt om vi ikke gir vår inne-katter noe alternativ til naturen, med trær og klattremuligheter.

En leilighetskatt kan absolutt ha ett godt liv om eier tar hensyn til dens behov og sørger for ett godt ”kattemiljø” i leiligheten. Med dette menes at katten gis mulighet til å klatre, klore, strekke seg, hoppe osv. Få sjangsen til å ”turne”, henge etter forbeina osv. For å oppnå dette må man investere i skikkelige solide og aller helst takhøye klattrestativer til den. Såkalte ”gallopptre” som går fra gulv til tak (se foto under) er fine for katter i alle aldre. 

 Sibirkatter er tunge så anbefaler solide stativ av kvalitet. F.eks av merket ”Kattens no 1”,(på bildet over) Det er beregnet på kraftige katter. Katter liker seg også i høyden. Møbler og inventar spares også for betydelig slitasje da kattene foretrekker disse framfor andre møbler. Disse kan kjøpes på spesialforetninger, eller over nettet. 

Likeledes må man tenke på at vinduer i leiligheten aldri kan stå åpne uten forsvarlig sikring. Det er enkelt å lage rammer med innsektsnett/plastnett etc. å sette inn i ett vindu om det skal stå åpent. Mange spesielt unge katter faller ut og skader seg, blir borte eller mister livet. Det samme gjelder balkonger.

Selv om du bor i borettslag der det oftest er regler mot inngjerding av balkong så kan du lage rammer med nett og henge opp på balkongen om katten skal være ute. Enkle rammer med lett nett som kan henges opp i kroker, og lett tas ned kan ikke kalles permanent inngjerding. 

Innekatter kan også aktiviseres mye med lek. Bildet over er tatt på utstilling. 

Viftepinner brukt med måte er en fin aktivisering av katten. 

Å holde katt i en liten leilighet over lengre tid uten å gi den gode klatre muligheter og mye aktivisering er ikke forenelig med ett godt kattehold. 

Katten får da ikke brukt sine muskler og dermed blir den mer utsatt for dårlig helse, fedme frustrasjoner og misstrivsel.

Lek og aktivitet må også være en del av værdagen.

Frisk luft

Alle levende vesen har behov for frisk luft. Katten intet unntak. Det aller beste er naturligvis om man bor slik til att katten kan gis tilgang til en egen sikker kattegård. 

Den må bygges slik det passer den enkelte. Bare fantasien setter begrensning. Men gården må være sikker slik at katten ikke kommer ut. Likeledes må katten ha mulighet for beskyttelse mot sol, vær og vind. Samt også ha tilgang til toalett. 

Ideelt er det om man kan bygge kategård med tilgang til huset og katten kan gå ut inn gjennom kattedør. Kjøp da en dør som du kan stenge slik at du også kan velge om den skal være ute eller inne.

Plasser gjærne trestammer i kattegården så kan katten klattre og kose seg!

Også katten liker å sole seg!

NB!

Når du vil ha en katt fra oss, må du forplikte deg til ikke å lufte katten løs ute FØR den er kastrert, og minst 10 mnd. gammel! 
Kattunger har dårlig stedsans.
Kun ca. 30% av alle huskatter som fødes lykkes med å få gode hjem!Ikke bidra til flere triste kattesjebner! 

Linker til nyttige sider:

⬇️Noen nyttige linker for godt kattemiljø⬇️   


Viktig å kjøpe klatrestativ med grove stokker til Sibirkatter!